Gyakran Ismételt Kérdések

Átalános

Egy olyan platform, amelyen keresztül egyszerűen tudod kezelni az anyagcserezavar betegségeivel járó adminsztrációt, legyen szó szénhidrát számításról, vércukoradatokról, inzulin egységekről vagy a kezelőorvossal való kapcsolattartásról.


Nem teljesen, úgynevezett „Progressive Web Application” rövidebb nevén PWA. Ez teszi lehetővé, hogy egyszerre lehessen használni okostelefonon, tableten vagy asztali számítógépen.


Igen. Lehetőséged van felvenni akár gyereked vagy idős hozzátartozódat „kezeltként” a rendszerbe.


A rendszer fejlesztése, ill. üzemeltetése költségekkel jár. Prémium tagsággal tudod támogatni a munkánkat illetve azt, hogy az alkalmazás folyamatosan frissüljön és új funkciók kerüljenek bevezetésre.
Köszönjük!


Igen. Android rendszerű eszközökön, ha megnyitod Chrome böngészőben, akkor az oldal alján felugró ablakban kattints a „Hozzáadás a kezdőképernyőhöz” gombra. IOS alapú rendszereken, ha megnyitod a Safari böngészőt, akkor ott a böngésző menüjében kell fevenned a képernyőre.


Nem, mivel internet elérés szükséges az adatok lekéréséhez ill. elmentéséhez. A rendszer felhő alapú.


Különösen érzékeny egészségügyi adatokat kezel a rendszer, ezért a Diabinót titkosított SSL csatornán, https biztonsági protokollon keresztül érheted el, így adataid éppen olyan biztonságban vannak, mint amikor online fizetsz. A böngésző és a szerverek közötti adatforgalom titkos és visszakövethetetlen.

A DiaBino egy felhő alapú szolgáltatás, nem kell telepítened, ha a géped vagy eszközöd meghibásodik vagy elveszted, az adataid akkor sem vesznek el. Operációs rendszer függetlenül működik, csak web böngésző szükséges a használatához. Mindig kéznél van, mert fiókod így bármelyik internettel rendelkező eszközről eléred.

A DiaBino szerverei az ország egyik legnagyobb és legbiztonságosabb szervertermében vannak elhelyezve. Állandó technikai és biztonsági felügyelet mellett.

A felhő alapú megoldásnak köszönhetően a DiaBino mindig friss lesz, az aktuális frissítéseket automatikusan megkapod legyen az új funkció, hiba javítás.

Kezelőorvos, dietetikus

Meghívásos úton van rá lehetősége. Ehhez ismerned kell a meghívandó kezelőorvos e-mail címét.


A meghívó kiküldésekor meg kell adni, hogy kihez szeretnéd meghívni. Természetesen ez, akkor számít igazán, ha több személy (családtag) van kezelve egy felhasználói fiókban.


Ebben az esetben lehetőséged van egy kattintással megszüntetni a hozzáférését a réginél. Az új orvosnak ismét egy meghívóval tudsz hozzáférést adni.


Nagyjából ugyanazt, amit Te is, viszont Ő csak olvasni tudja az adatokat. Ezenfelül belső üzenetet tud küldeni számodra.


Igen. Alapesetben push értesítést küldünk ennek tényéről. Így tudni fogod, hogy figyel rád. Természetesen ez a beállításokban kikapcsolható.

Étkezés

Igen. Sőt ezeket be is tudod küldeni a központi „Élelmiszertárba”, így bővítve a közösség által az adatbázist.


Nem. Egy előzetes ellenőrzésen megy át, ezért fontos, hogy kötelezően fel kell tölteni a termék és a tápanyag táblázatról egy-egy képet, ami bizonyitja, hogy valóban a felvitt adatokkal fog szerepelni a rendszerben az étel vagy az adott élelmiszer.


Igen. Erre tudod használni a „Sütés/főzés varázslót”, mellyel nagyon egyszerűen 4 lépésben meg tudod határozni. Utána már csak hozzá kell adnod az adott étkezésnél a naplóhoz a korábban a varázslóval kiszámolt ételt. így tudni fogod, hogy mennyit kell a kimerni a tányérra grammra pontosan, ahhoz, hogy az előírt szénhidrátmennyiséget ne lépd túl.


Igen. Folyamatosan töltjük fel az ismert gyorséttermek ételeit. Vagy rákeresel az adott étterem nevére a márka szűrőben (Mc'Donalds, Burger King, KFC stb.), vagy beírod a keresőbe (Pl.: Big Mac) a keresett étel nevét.
Írj nyugodtan, hogy melyik étterem kínálatát szeretnéd látni, mi megpróbáljuk minél hamarabb felvenni.


Igen. Egy adott étkezéshez hozzá tudod adogatni azokat az ételeket, amelyekből össze szeretnéd állítani az adott étkezést. Összetevönként egy csúszka segítségével tudod beállítani az adott mennyiséget. A panel alján pedig látni fogod, hogyan változik az adott étkezés össz. széndhidrát mennyisége.


A válaszunk erre az, hogy 90% -ban igen, de nem mindig, mert folyamatosan változhtanak ezek az értékek, ahogy a gyártók változtatnak valamit az összetételen. Ezért fontos, hogy mindig nézzünk rá az adott ételnél a dobozon található értékekre és vessük össze!

Ha eltérést tapasztalsz, akkor az adott élelmiszer adatlapján lehetőséged van jelenti nekünk az eltérést fotóval alátámasztva.


Igen. Ha összeállítasz egy több komponensből álló étkezést, akkor lehetőséged van ezt elmenteni. Így legközelebb nem kell újra előről kezdeni mindent, hanem csak vissza kell tölteni a korábbran, az adott étkezéshez eltárolt összeállítást. Ilyen lehet például: Virsli + Ketchup + Kenyér.

Vércukor

Lehetőség van betölteni az adatokat a Roche® Accu-chek® készülékekből. A jővőben tervezzük minél több forrásból történő adatbetöltési lehetőségek fejlesztését.

Valamint manuálisan is fel tudod rögzíteni az adatokat a mérés pillanatában, vagy akár a nap végén. A bevitel nagyon egyszerű, mivel a rendszer úgy rögzíti az adatokat, hogy neked ne kelljen azzal foglalkozni, hogy milyen napszakról legyen szó, vagy esetleg külön jegyzetet írni arról, hogy pl. az adott mérés az egy hypo érzés miatti mérés volt.


Igen. A „Riportok és kimutatások” menüpontban ki tudod exportálni .XLS és .HTML formátumba. Háromféle riportot tudsz készíteni, amelyet ki tudsz nyomtatni.


Nem. Mivel az éppen aktuális időből a rendszer megállapítja, hogy az milyen étkezés előtt vagy után történik-e. Ez számodra egy ajánlás. Természetesen, ha eltér attól, amit rögzítenél, akkor tudod módosítani.

Inzulin

A beadandó inzulin egységek bevitelében is törekedtünk a gyors bevitelre. Ha bekonfiguráltad a terápiás adatokat („kezelési beállítások” menüpont), akkor a rendszer előre elmenteni az adott típusú és mennyiségű inzulint, így neked csak jóvá kell hagynod.
Valamint, ha beadás előtt megnyomod, hogy rögzíted a beadni kívánt egységet, akkor neked csak a mentésre kell nyomni, mert mindent a program beállít helyetted.


Igen. A terápiás beállításokban („kezelési beállítások” menüpont) tudod szabályozni, hogy melyik inzulin esedékességről kérsz un. push értesítést a telefonodra.


Ebben az esetben kérjük, hogy vedd, fel velünk a kapcsolatot az oldal alján található levél ikonra kattintva, és felvesszük a listára.

Mozgás

Mivel a sport nagyban hozzájárul a diabétesz menedzsmenthez, ezért javasolt sport után felvinni, azt mit, meddig és milyen intenzitással végeztél. Ebből a kezelorvosod is látja, hogy a vércukoreredményeidet a mozgás is befolyásolhatta.

Egyéb adataok

Igen. Ehhez az szükséges, hogy a „kezelési beállítások” menüpontban felvedd azt, hogy milyen magas vagy, mennyi a testsúlyod és, hogy mennyit mozogsz 1 héten. Valamint ha rögzíted a testsúlyod heti vagy napi szinten, akkor diagramon láthatod, hogyan változik a BMI indexed ill. a testsúlyod.


Igen, és erről is grafikont készít számodra a rendszer.


Igen, és a naplóban úgy kerülnek kijelzésre színes ikonnal, hogy abból egyből kitűnik, ha lázas állapot, vagy csak hőemelkedés van. Ez nagyon fontos információ lehet a kezelőorvosodnak.