Hogyan működik?

1. Állítsd be a terápiás adatokat

A „kezelési beállítások” menüpontban, vagy a regisztráció után a varázslóban tudod beállítani a különböző terápiás paramétereket.

Inzulin típusok

Ha előre megadod, hogy milyen inzulinokat használsz, akkor később a naplóban történő rögzítéskor is már a beállított fajtákat ajánla fel a rendszer. A beállítás részét képezheti a következő bekezdésben tárgyalt inzulin naplózás. Ehhez is már a beállított típusok kerülnek felajánlásra.

Inzulin naplózás

Itt tudod megadni azt, hogy mikor és mennyi egység inzult kell adnod.
Beállíthatod, hogy küldjünk-e értesítést a telefonodra (push), ha aktuálissá válik a beadás. Ezenfelül az is megadható, hogy a naplóban automatikusan mentésre kerüljön-e egy inaktív bejegyzés, amit csak jóvá kell hagynod mondjuk a nap végén.

Ajánljuk ezeket a beállításokat, ha pennel kezelt cukorbeteg vagy. Így nem fogod elfelejteni, hogy mikor és mennyi inzulint kell adnod!

Étkezés naplózás

Itt tudod megadni azt, hogy mikor és melyik étkezésnél, hány gramm szénhidrátot kell elfogyasztanod.
Úgy, mint az inzulin esetében itt is beállíthatod, hogy küldjünk-e értesítést a telefonodra (push), ha aktuálissá válik az étkezés. Ezenfelül az is megadható, hogy a naplóban automatikusan mentésre kerüljön-e egy inaktív bejegyzés, amelyben később is tudod rögzíteni, hogy mi volt az elfogyasztott étel.

Ez a beállítás főleg, akkor hasznos, amikor szénhidrát számítást szeretnél végezni egy adott étkezés előtt. Ilyenkor csak megnyitod a napló adatbeviteli űrlapot, és már egyből ki van töltve, hogy abban az adott időpontban neked pontosan hány gramm az előírt szénhidrát mennyiséged.
A program ezután ehhez mérten tudja számodra vizuálisan (színnel) jelezni, hogy még az elfogadható mennyiségen belül vagy-e, esetleg túllépted azt.

Egyéb étkezéseknél (pl. sportolás előtt, hypo esetén vagy egyéb időpontban) az előírt szénhidrát mennyiséget szabadon állíthatod be.

2. Naplózd az adatokat

A különböző típusú adatokhoz külön beviteli űrlapokat (étkezés, vércukor, inzulin vagy mozgás) tudsz használni, amelyeket úgy készítettünk el, hogy az számodra a legfelhasználóbarátabb módon illeszkedjn a mindennapjaidba.
Itt már megjelennek a korábban megadott terápiás adatok, így ezzel ídőt töltened már nem kell.

3. Készíts vacsorát könnyebben, mint bármikor

Az étkezéseket szuper könnyen össze tudod állítani a DiaBino étkezés menedzsment rendszerével. Úgy dolgoztuk ki, hogy több forrásból tudjál ételeket bevinni a naplóba, és ezzel együtt, egy helyen lásd a szénhidrát és egyéb fontos tápanyag adatokat.

Az elfogyasztani kívánt ételeket/ételösszetevőket beviheted az étel nevének és szénhidráttartalmának megadásával, ezt hívjuk manuális hozzáadásnak, vagy használhatod az élelmiszertár adatbázist is, ahol közel 5000 élelmiszer, készétel, gyümölcs és zöldség található meg. Az adatbázisba Te is tudsz beküldeni olyan élelmiszert, amelyet még nem vettünk fel, vagy más nem küldött be.

Ezenfelül be tudsz tölteni az adott étkezéshez már egy korábban összeállított ételt, összetevőivel együtt. Továbbá lehetőség van az un. főzött ételek hozzáadására, amit a sűtés/főzés varázsló segítségével tudsz létrehozni. Ilyen lehet pl. a rakott krumpli, zöldborsó főzelék stb...

Minden ételforrásnak saját ikonja és színjelölése van, mely a mellékelt képen is jól látható (sárga, zöld, kék, piros).

További hasznos étkezéssel kapcslatos funkciókról, mint pl. a sütés/főzés varázsló részletesebb leírást itt találsz: Ugrás az útmutatóra

4. Tekintsd át a rögzített adatokat

A digitális naplóban az adatok egységes módon, áttekinthetően - idővonal szerűen - kerülnek megjelenítésre. A különböző napi tevékenységeket csoportosítva jeleníti meg a rendszer.

Asztali számítógép nézetben a képen látható módon egy vonalgrafikonnal jelenítjük meg az adott napon mért vércukorértekeidet. Ez mellett összesített adatok is szerepelnek itt. Egy-egy napi tevékenység esetén látszik a mért vércukor érték az időpont a beadott inzulin mennyisége és az elfogyasztott étel(ek) szénhidrát és tápanyagtartalma.
Az egyes tevékenységekhez külön megjegyzések fűzhetők pl. több vagy kevesebb egység inzulin beadás, vagy közvetlen kérdés a kezelőorvos felé.

A szűrő funkció használatával egy-egy kiválasztott tevékenységeet tudsz megjeleníteni. Ezáltal csak a kívánt adatokat láthatod.

A vércukor értékek előtt szín is jelöli számodra azt, hogy az érték milyen tartományba (hypo., alacsony, normál, magas, hyper.) esik.

A mozgás típusú tevékenység rögzítésénél lehetőség van fizikai aktivitás mértékének beállítására (alacsony, közepes, intentzív), időtartamára és típusára (pl. futás, kerékpár stb...) is.

A DiaBino segítségével szinte mindent naplózni lehet, vérnyomásmérések értékei és akár a lázmérések eredményeit is. Ezeket az adatokat a kezelőorvos is folyamatosan láthatja, akár a telefonján, akár kórházi számítógépén, vagy egyéb okos eszközön, mivel az alkalmazás reszponzív.


További részletes leírást a működésről itt találhatsz: Ugrás az útmutatóra